Exposities

Tijdelijk
Expo: Jan van Loon

In ons Benedictushof is weer een nieuwe expositie te bewonderen. Wees welkom!

Jan van Loon (1938) studeerde aan de Academie Minerva te Groningen en De Koninklijke Akademie in Den Haag. De kunstwerken van Van Loon bewegen zich zowel qua techniek als qua onderwerp op een zeer breed terrein. Jan van Loon is bekend door zijn landschappen waarin hij als geen ander op trefzekere wijze de stemmingen van weer, wind en landschap weet weer te geven. Maar hij heeft ook talloze portretten gemaakt, waaronder een indrukwekkende serie van mensen met een beperking.
Hij is al jaren lid van de Noordelijke aquarellisten en weet op trefzekere wijze de stemmingen van weer, wind en landschap weer te geven. In 1988 ontwerpt hij een groot dijkreliëf, wat sinds die tijd bewonderd wordt door de gestage bezoekersstroom van Noordpolderzijl, een plaatsje aan de Groninger zeedijk met uitzicht op Rottumeroog en Rottumerplaat. Uit een reis naar de VS ontstaan in de tachtiger jaren een reeks schilderijen die allemaal het thema “Reizigers” droegen. Mensen wachtend in vertrekhallen of doelbewust voortsnellend door stationshallen, de moderne mens altijd op weg…
Een bezoek aan IJsland levert een serie landschappen op die goed weergeven hoe van Loon heen en weer worstelt tussen een duidelijk realisme – in veel van zijn wad landschappen – en een “verbouwing” van de zichtbare werkelijkheid naar structuren en vormen.

In 2008 kwam het boek: ‘Jan van Loon – 50 jaar op zoek’ van de pers.

Benedictushof is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 – 16.00 uur

Website: www.janvanloon.nl

Te bezichtigen tot 30 september 2024
Tijdelijk
Expositie Abdij van Egmond in oorlogstijd ’40 – ‘45

Fragmenten uit het dagboek van een broeder.
De monniken van de Abdij van Egmond hebben gedurende de Tweede Wereldoorlog roerende tijden beleefd. Een deel van hen is geëvacueerd, de Abdij (toen nog Priorij) zelf is tijdelijk gevorderd geweest door de Duitsers. De achterblijvende monniken hebben in Egmond-Binnen onderdak verleend aan Italianen en moesten uiteindelijk zelf ook vluchten. Vanuit aangrijpende verhalen uit het persoonlijke dagboek van een broeder wordt nu voor het eerst het verhaal uit de oorlogstijd verteld en met foto’s getoond. De meeste foto’s zijn gemaakt door Pater Nieuwenhuys.

Een van de fragmenten uit het oorlogsdagboek van de broeder:
“Na enige tijd begon men in het dorp te schieten, mensen schreeuwden en renden voorbij St. Jozef. Toen dit in hevigheid toenam besloot broeder Gerlach eens naar beneden te gaan en te vragen wat men van de toestand dacht. Beneden was alles weg en de deur op slot. Aan de voorkant stonden twee soldaten met het geweer in de aanslag maar met de ruggen naar ons huis. Broeder Gerlach stormde naar boven, greep zijn horloge en vulpen en verstopte de kroniek, ging door de achterdeur richting Doelen. Nu was hij daar in die vier jaar Egmond nog nooit geweest. Mensen stonden buiten en vroegen wat er in het dorp aan de hand was. Hij vroeg een damesfiets, doch kon op het einde van de Doelen niet verder door de tankval. Bij het laatste huisje riep men hem binnen. Het bleek de familie Tervoort te zijn. Nauwelijks zat hij daar of twee jongens van de familie Baart kwamen langs de ligusterheg geslopen en namen hem mee. In minder dan tijd was de tuniek uit en deze ging in een bietenmand met bieten erop. Bertus leende zijn pak en toen in de schuilkelder. De hond moest naar de zolder, want anders gaf deze de plaats van de schuilkelder aan.”
Vanaf 10 april 2024 kunt u in het museum bij de winkel van de Abdij van Egmond de expositie bezoeken van dinsdag tot en met zaterdag van 11:00 uur tot 16:30 uur.

Openingstijden Abdijmuseum
  • Maandag Gesloten
  • Dinsdag 11:00 tot 16:30
  • Woensdag 11:00 tot 16:30
  • Donderdag 11:00 tot 16:30
  • Vrijdag 11:00 tot 16:30
  • Zaterdag 11:00 tot 16:30
  • Zondag Gesloten
Adres
Vennewatersweg 27a
1935 AR Egmond-Binnen
Toon op kaart

Nieuwsbrief

Schrijf u vrijblijvend in en blijf op de hoogte van de activiteiten van Abdij van Egmond.

We respecteren uw privacy. Sint-adelbertabdij zal uw e-mailadres nooit delen met derden.
© 2024, Abdij van Egmond Algemene voorwaarden